Indexatie alimentatie 2021 & Coronavirus

We krijgen regelmatig vragen over de jaarlijkse verhoging en mogelijkheden om alimentatie te wijzigen. Hieronder vertelt Claudia van Swaal-Maas, hypotheek- en echtscheidingsspecialist bij CM Personal Finance hier meer over.

Hoeveel wordt de indexatie vanaf 1 januari 2021?
Ieder jaar wordt het vastgestelde bedrag voor kinder- en/of partneralimentatie geïndexeerd. Vanaf 1 januari 2021 is de indexering wettelijk bepaald op +3 %.

Moet je alimentatie altijd indexeren?
Ja, je moet alimentatie altijd indexeren, tenzij je bijvoorbeeld in het convenant hebt bepaald dat de wettelijke indexering is uitgesloten of dat je samen met je ex-partner andere afspraken hebt gemaakt.

Kan het bedrag aan alimentatie worden gewijzigd?
Ja, als er belangrijke wijzigingen van omstandigheden zijn, kan de alimentatie worden gewijzigd. Je kan hierbij denken aan positieve inkomensveranderingen als promotie en kosten delen door samenwonen of aan verlies van inkomen door bijvoorbeeld onvrijwillige werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Dus ook door het Coronavirus?
Door het coronavirus zijn er steeds meer situaties waarbij sprake is van gewijzigde omstandigheden door terugval in inkomen. Aan te raden is om met je ex-partner op tijd in gesprek gaan met het doel om nieuwe afspraken te maken.

Hoe is de alimentatie te wijzigen?
Wanneer je het eens bent over de wijzigingen is het belangrijk om dit goed vast te leggen, zoals de hoogte van de alimentatie als de wijzigingsdatum en overige afspraken. Komen jullie er samen niet uit, neem dan een scheidingsspecialist in de arm.

Scheidingsspecialist CM Personal Finance
Als je de onderhandelingen over het wijzigen van alimentatie niet samen wil of kan doen, helpen we jullie daarbij. Op basis van de actuele situatie kan een aangepaste berekening gemaakt en besproken worden wat passend is bij de gewijzigde situatie.

Meer weten?
Heb je vragen over het begeleiden van de complete scheiding (afspraken maken en vastleggen, ouderschapsplan, alimentatieberekeningen, convenant), wijzigingen of hypotheekvragen? Neem dan contact op: 0113 250350 of info@cmpersonalfinance.nl

 

CM | Personal Finance